Beste keepers

Over smaak valt uiteraard te twisten; de een vindt de ene keeper beter dan de andere terwijl de andere hier andersom over denkt. Over sommige keepers is echter het ruime merendeel het wel eens; zij hebben een dusdanige status verworven en zóveel met hun club of land bereikt dat eigenlijk niet te ontkennen valt hoe goed deze keepers was of is. Hieronder een overzicht van de beste keepers die de voetbalwereld ooit heeft gekend en nog steeds rijk is.

Gianluigi Buffon

De duurste doelman aller tijden. Dit zegt waarschijnlijk al genoeg. Nog nooit werd er voor een doelman zoveel geld betaald als in 2001 voor Gigi. In dit jaar maakte de Italiaanse grootmacht Juventus een bedrag van maar liefst 41 miljoen over aan Buffons' toenmalige club Parma. De Italiaanse sluitpost, groeide in de loop der jaren uit tot een absolute keeperslegende. Zowel met Juventus als met het nationale team van Italië was hij erg succesvol. Het hoogtepunt bereikte Buffon in 2006, toen hij samen met La Squadra Azzurra de wereldtitel binnensleepte.

Oliver Kahn

Deze Duitse keeper is maar liefst drie keer uitgeroepen tot de beste keeper van de wereld. Kahn stond bekend om zijn geweldige reddingen en om zijn agressieve manier van keepen. Ook buiten het veld was Kahn niet iemand die snel met zich liet sollen. Met zijn team Bayern München won Oli talloze landstitels, Duitse bekers en ook op continentaal niveau was de goalie erg succesvol; hij won de Champions League, UEFA Cup en de wereldbeker voor clubs. Het grootste succes dat hij met Duitsland bereikte was de finale van het WK in 2002. Kahn wist overigens als enige doelman ooit de gouden bal voor beste speler op een WK te winnen.

Manuel Neuer

Als het over allround keepers gaat, dan kom je al gauw uit op de naam van Manuel Neuer. De doelman staat behalve om zijn katachtige reflexen ook bekend om zijn voetballende kwaliteiten. Met zijn moed en snelheid duikt de Duitse keeper regelmatig op in de buurt van de middenlijn om een steekpas van de tegenstander te onderscheppen. Hiermee legt de sluitpost enorm veel risico in zijn spel, maar de afloop is vrijwel altijd goed. Neuer is zowel met Bayern München, waarmee hij onder andere de Champions League won, als met het Duitse nationale team, uiterst succesvol. In 2014 behaalde Neuer zijn grootste succes; hij won met Duitsland het WK en kreeg de titel van 'beste doelman van het WK' toegewezen.

Peter Schmeichel

Bij uitstek één van 's werelds meest bekende keepersnamen uit de historie van het voetbal. De blonde Deen kende in de jaren '90 zijn grootste successen. Hij stond aan de basis van de Europese titel die zijn land in 1992 wist binnen te slepen. Met onder andere 130 interlands, één Champions League titel en verschillende landstitels met Manchester United heeft Schmeichel een geweldige staat van dienst opgebouwd. Schmeichel is behalve in zijn thuisland Denemarken ook in Engeland een absolute legende.

Iker Casillas

Als enige keeper is Iker Casillas tot viermaal toe verkozen tot beste keeper van de wereld. Als kind van de club heeft Casillas enorm veel succes gehad bij zijn club Real Madrid, waarmee hij onder andere meerdere malen de landstitel en de Champions League won. Ook Casillas' internationale carrière is er één om van te watertanden: in 2008 en 2012 won de sluitpost het EK en in 2010 het WK.