Keepersoefeningen

Keepersoefeningen

Onderstaand vind je een aantal handige oefeningen die bedoeld zijn om een bepaalde vaardigheid van een keeper te verbeteren.

Keepersoefeningen: snelle spelvoortzetting

Na redding te hebben gebracht tijdens een aanval van de tegenstander kan er een veelbelovende situatie ontstaan voor je team waarbij op de counter kan worden toegeslagen. Het gaat dus om het profiteren van de ruimte die is ontstaan na het wegvallen van de organisatie bij de tegenstander. Het is daarbij van cruciaal belang dat de keeper snel en precies handelt, anders is de counter van je ploeg alweer gauw voorbij. Hoe kun je hier als keeper op trainen?

Keepersoefeningen: doelverkleining

Het is belangrijk dat je als keeper niet vergeet om in sommige situaties je doel te verkleinen. Door hiervoor het juiste moment te kiezen maak je het je tegenstander lastig om een gat te vinden om de bal doorheen te prikken. Belangrijk bij het uitkomen is dat je als doelman snel handelt en het juiste moment uitkiest om wel of juist niet uit te komen.

Keepersoefeningen: voorzetten onderscheppen

Als keeper krijg je regelmatig te maken met spelers die vanaf een flank de bal proberen voor te slingeren. Het is in zo'n situatie fijn dat je als keeper zeker van jezelf bent tijdens het uitkomen op zo'n voorzet. Deze zekerheid kan eigenlijk alleen maar worden vergroot wanneer er veel op geoefend wordt.

Deze oefening kan in verschillende varianten worden uitgevoerd. Zo kan de voorzet enkel op de keeper gegeven worden, zonder dat er een speler inloopt.

Keepersoefeningen: dropkick

Een lange, hoge bal die lang onderweg is kan zeker op maat zijn, maar tijdens een counter is een dergelijke bal vaak niet het meest effectief. Een dropkick is in zo'n situatie vaak veel effectiever. Het geven van een goede dropkick vergt echter de nodige techniek. Het is dus belangrijk om goed te oefenen.

Terug naar overzicht